Love og regler for standsning og parkering i Lyngby-Taarbæk Kommune
Her finder du henvisninger til love og regler, der gælder for standsning og parkering i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Her finder du henvisninger til love og regler, der gælder for standsning og parkering i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Bemærk: Færdselsloven er ændret, og derfor er det ulovligt at standse og parkere helt eller delvist i skillerabatten i byområder fra d. 1. maj 2022
Standsning og parkering er reguleret i færdselsloven. Det følger bl.a. af loven, at det indenfor tættere bebygget område, det vil sige indenfor byzonetavler, ikke er tilladt at standse eller parkere på fortov.
I Lyngby-Taarbæk Kommune har vi dog vedtaget en lokal bekendtgørelse om standsning og parkering, der giver køretøjer (max 3.500 kg) mulighed for at standse eller parkere delvist på fortovene i kommunen forudsat, at:
Illustration af parkeringsregler:
Du må kun parkere i maks. 24 timer på offentlige veje med trailer.
Der gælder de samme regler for parkering med elbiler som for fossildrevne biler i Lyngby-Taarbæk Kommune, med mindre andet er specifikt skiltet.
Ja i Lyngby-Taarbæk må man gerne parkere delvist på fortovet man må holde med halvdelen af bilen (i bilens længderetning) og maksimalt to hjul på fortovet. Hvis der er tale om et asfalt eller flisefortov, skal du ydermere sørge for, at der er mindst 1,2 meters fri passage mellem bilens bredeste sted og bagkanten af fortovet. Er der tale om andre typer af fortov er der ikke et afstandskrav mellem bil og kanten af fortovet.
Du kan læse mere i parkeringsbekendtgørelsen nedenfor.
Ved tidsbegrænset parkering skal du bruge p-skive. Det gælder, der hvor der er en lokal tidsrestriktion.
Sæt p-skiven til udløbet af det kvarter, du har parkeret inden for. Hvis du for eksempel parkerer klokken 11.37, så sæt p-skiven til klokken 11.45.
Det er vigtigt, at din p-skive er intakt og tydeligt kan aflæses udefra af p-vagt.
Der opstilles i disse år ladestandere på både private og offentlige parkeringspladser. Vi henviser til plugshare for et overblik over placeringen af ladestandere.
I medfør af færdselslovens § 92, stk. 1, nr. 1, og § 92 c, stk. 4, samt lov om offentlige veje § 90, stk. 2, bestemmes med samtykke af Nordsjællands Politi følgende:
Anvendelsesområde
§ 1. Bekendtgørelsen finder alene anvendelse i forhold til køretøjer, der er henstillet på offentlige veje og private fællesveje.
Standsning og parkering delvist på fortov
§ 2. Inden for tættere bebygget område kan et køretøj, hvis tilladte totalvægt ikke overstiger 3.500 kg, standses eller parkeres delvist på fortov med maksimalt halvdelen af køretøjet og højst 2 hjul i køretøjets længderetning, jf. dog stk. 2.
Stk. 2. Hvis standsning eller parkering finder sted som beskrevet i stk. 1, og der er tale om flise- eller asfaltbelagt fortov, skal fortovet være friholdt til passage i minimum 1,2 meters bredde.
Parkering med henblik på reklame eller overnatning
§ 3. Der må ikke parkeres køretøjer, der er særligt indrettet med henblik på reklame eller overnatning.
Parkering af tunge køretøjer, påhængskøretøjer, sættevogne, motorredskaber og traktorer
§ 4. Køretøjer med en tilladt totalvægt over 3.500 kg (lastbiler, busser, autocampere og lignende), påhængskøretøjer med en tilladt totalvægt over 3.500 kg (trailere, campingvogne og lignende), sættevogne, motorredskaber og traktorer må i tidsrummet fra kl. 19.00 til kl. 07.00 kun parkeres, hvor det er tilladt ved særlig afmærkning.
Stk. 2. Påhængskøretøjer (trailere, campingvogne og lignende) med en tilladt totalvægt på højst 3.500 kg må parkeres i indtil 24 timer, medmindre andet er tilkendegivet ved særlig afmærkning.
Parkeringszoner
§ 5. På udvalgte gader, veje, pladser og lignende, hvor der er etableret parkerings-zone med tidsbegrænset parkering, må parkering kun ske i henhold til de angivne tidsrestriktioner. Parkering i længere tid end de angivne tidsrestriktioner må kun foretages i overensstemmelse med stk. 2.
Stk. 2. Fritaget for tidsbegrænset parkering inden for parkeringszone er:
a) Køretøjer forsynet med en af kommunen udstedt gyldig, digital parkeringslicens til parkeringszonen.
b) Køretøjer der anvendes ved vejarbejde, såfremt parkering er nødvendig af hensyn til vejarbejdet, og der træffes fornødne sikkerhedsforanstaltninger i henhold til tilladelse fra kommunen.
c) Køretøjer tilhørende politi, brandvæsen, kriminalforsorg, redningsberedskab eller redningskorps, såfremt parkering er nødvendig af hensyn til arbejdet og køretøjets tilhørsforhold tydeligt fremgår ved køretøjets udseende eller ved dokumentation anbragt i forruden.
d) Køretøjer forsynet med handicapparkeringskort er fritaget tidsrestriktion i det omfang, som fremgår af reglerne for handicapparkeringskort. Handicapparkeringskortet skal anbringes inden for forruden med kortets forside klart synligt for kontrol, således at gyldig fra og til dato og serienummer tydeligt kan aflæses.
Afgift ved overtrædelse af reglerne
§ 6. Ved overtrædelse af bestemmelserne i denne bekendtgørelse kan der pålægges afgift i medfør af færdselslovens § 122 a, jf. § 121.
Ikrafttrædelse
§ 7. Denne bekendtgørelse træder i kraft den 1. december 2022.
Stk. 2. Samtidig ophæves bekendtgørelse om standsning og parkering i Lyngby-Taarbæk Kommune af 14. juli 2018.
Vedtaget af Teknikudvalget den 20. september 2022.
Bekendtgørelse om vejafmærkning
Bekendtgørelse om vejmyndighedernes parkeringskontrol
Bekendtgørelse om parkeringskort for personer med handicap og institutionskort
Bekendtgørelse om parkeringsskiver
Bekendtgørelse om parkering på offentlige veje
Ovennævnte love og regler opdateres løbende, men det bemærkes, at det til enhver tid er den enkelte borgers eget ansvar at holde sig opdateret om, hvilke love og regler som gælder for standsning og parkering i Lyngby-Taarbæk Kommune.