Gå til hovedindhold
Du er her:

Fjernvarme og naturgas

På grund af flukturerende energipriser og hensyn til klimaet er det en god idé er skifte væk fra naturgas. Her kan du læse om mulighederne for at få fjernvarme og anden varmeforsyning.

Varmeplan for Lyngby-Taarbæk Kommune 2022-2030

En ny varmeplan for udrulning af fjernvarme fra 2022-2030 blev godkendt af Kommunalbestyrelsen d. 6. oktober 2022, efter at have været i 8 ugers offentlig høring.

Læs Varmeplan 2022-2030

Varmeplanen er opdelt i to etaper. Første etape vil få tilbudt fjernvarme i årene 2023-2028. Kommunen har godkendt et projektforslag fra Vestforbrænding, og Vestforbrænding har nu 5 år til at tilbyde fjernvarme til alle ejendomme som er omfattet af etapen. 

I Bondebyen er fjernvarmeudrulningen som det første område i etape 1 nu blevet igangsat. Vil du læse nyheder om den konkrete udrulning, kan du gå ind på fjernvarme.ltk.dk

Etape 2 forventes at løbe fra 2026 til senest 2030. Når den detaljerede tidsplan foreligger i januar 2026 vil Lyngby-Taarbæk Kommune bringe den her på siden og udsende den via e-boks til de berørte borgere.

På kortet nedenfor ses etape 1 (med forventede årstal for udrulning) og etape 2. 

Sideløbende med fjernvarmeudbygningen skal der etableres lokal produktion af fjernvarme, der bl.a. udnytter overskudsvarme fra virksomheder og spildevandsrensning.

Det er målet, at fjernvarmen i 2030 skal være klimaneutral.

 

Andre områder under udbygning og områder der allerede har fjernvarme

Nedenfor ses et kort over fjernvarmeområdet C1.

Fjernvarmeområdet C1 i Virum og Sorgenfri blev godkendt i september 2021, og blev således godkendt før varmeplanen blev vedtaget. Gravearbejdet startede i efteråret 2022, og alle forventes tilbudt fjernvarme senest i 2025.

På kortet nedenfor ses alle de områder af kommunen, som på nuværende tidspunkt er godkendt til fjernvarme (udfyldt grøn). Hvis du bor i et grønt område, men ikke er omfattet af C1-området eller af etape 1, er det fordi der allerede er udrullet fjernvarme i dit område. Hvis du bor i et af disse områder og gerne vil have fjernvarme, skal du kontakte Vestforbrænding for at træffe aftale herom. De borgere, der bor i Åbrinken skal dog kontakte Nordfors. 

Naturgasforsynede områder, der ikke tilbydes fjernvarme

Selvom langt størstedelen af kommunens borgere i fremtiden forventes at få tilbudt fjernvarme, vil der være enkelte boliger og øvrige bygninger som i dag forsynes med naturgas, som fjernvarmen ikke når ud til. 

Det drejer som om boliger og øvrige bygninger som ligger i områderne Spring Forbi, Raadvad, Bakken, Frederiksdal og Ny Frederiksdal, (Marienborg/Sophienholm), og spredt bebyggelse i det østlige Virum der grænser op til Mølleåen. 

Det lag, der hedder ”Varmeplansområde – individuel varmeforsyning” på kortet ovenfor, viser med lilla skravering de områder som ikke vil få tilbudt fjernvarme, og hvor der derfor kan overvejes en varmepumpeløsning, eller - i samråd med kommunen – en termonetsløsning. Varmeplanslaget ses bedst, hvis man slår det udfyldte lag med de godkendte fjernvarmeområder fra.    

Varmepumper

Varmepumper er også et grønt alternativ til olie og gas. Overvejer du at installere en varmepumpe, kan du læse mere på vores side om varmepumper.

Vær opmærksom på, at du i 2024 kan søge tilskud hos Varmepumpepuljen til udskiftning af dit oliefyr, naturgasfyr, elradiatorer eller biomassekedel (træpillefyr etc.) med en varmepumpe. Læs mere her. 

Man kan kun søge tilskud hvis man ligger i et område som ikke allerede har fjernvarme, og  hvor der ikke planlægges fjernvarme i fremtiden. Dvs. at man skal have adresse i et af de områder som er udpeget til ”varmeplansområde - individuel varmeforsyning” på kortet ovenfor, og som har lilla skravering. 

FAQ om varme i Lyngby-Taarbæk Kommune

  • Kan jeg få fjernvarme?

    Ved at orientere dig på kortene her på siden kan du se, om du er omfattet af et eksisterende fjernvarmeområde, et fjernvarmeområde under udrulning, eller et fremtidigt fjernvarmeområde. 

    For at gøre det nemt for dig selv kan du dog også slå din adresse op på Vestforbrændings hjemmeside.

  • Hvordan bliver jeg tilsluttet?

    Hvis du ligger indenfor et område, der allerede er fjernvarmeforsynet, skal du kontakte det selskab, der leverer fjernvarme. Vestforbrænding leverer fjernvarme i størstedelen af kommunen, bortset fra Åbrinken, hvor Norfors er fjernvarmeleverandør. 

    Hvis du ligger indenfor et planlagt fjernvarmeområde, vil du automatisk blive kontaktet af Vestforbrænding, når fjernvarmen bliver udbygget i dit område. Det er frivilligt om man vil sluttes på fjernvarmen. Læs mere om fjernvarme på Vestforbrændings hjemmeside.

    Evida leverer naturgas og skal kontaktes, hvis du skifter fra naturgas til en anden opvarmningsform.

  • Er der tilslutningspligt til naturgas og til fjernvarmen?

    Al tilslutningspligt til naturgas er ophævet per. 1 juli 2022.

    Tilslutningspligten til fjernvarme i områder hvor den blev pålagt før den 1. januar 2019 eksisterer stadigvæk, men kommunen kan ikke længere pålægge tilslutningspligt i nye områder. 

  • Hvad skal jeg gøre, hvis mit område ikke får fjernvarme?

    Ligger din bolig i et område, hvor der ikke kommer fjernvarme, er der flere alternativer. Det kan f.eks. være luft-vand varmepumpe eller jordvarme. Find den opvarmning, der passer bedst til din bolig på SparEnergi.dk's hjemmeside.

    Bor du uden for fjernvarmeområderne, men stadig i et boligkvarter med forholdsvis tæt bebyggelse, kan det rigtige alternativ til naturgas måske være et decentralt fjernvarmenet i lokalområdet. Kommunen bistår gerne med at undersøge mulighederne for en fælles varmeløsning i dit område, ligesom kommunen giver tilskud til energigennemgange af boligforeninger. Vær opmærksom på, at anlæg over 0,25 MW skal godkendes af Kommunalbestyrelsen ifølge Projektbekendtgørelsen.

  • Kræver etablering af en varmepumpe eller jordvarmeanlæg tilladelse fra kommunen?

    I nogle tilfælde kræver opsætning af luft-til-vand varmepumpe en tilladelse. Du kan læse om varmepumper på vores side

    Opsætning af jordvarmeanlæg kræver altid tilladelse. Læs mere om jordvarmeanlæg på vores side

  • Hvordan kan jeg spare på energien?

    Energistyrelsens hjemmeside er der konkret information om varmepumper, en håndværkerliste, tilskudsordninger mv. Du kan regne din besparelse ud ved at skifte varmekilde samt få gratis telefonisk rådgivning om energibesparelser på tlf. 31 15 90 00.

    Lyngby-Taarbæk Kommune giver tilskud til en husgennemgang, hvor en tekniker vil komme ud og gennemgå huset, komme med relevante forslag til energibesparelser og efterfølgende sende en rapport. Læs mere her

  • Hvordan ændrer jeg BBR?

    Når du har skiftet varmekilde, skal du rette det i BBR. Det gøres via selvbetjeningsløsningen.

    Hvis du vil søge om nedsat elafgift ifm. opsætning af varmepumpe, skal du kontakte dit elselskab og søge hos dem.

  • Hvordan søger jeg om varmetillæg som pensionist?

    Hvis du er pensionist, kan du søge tilskud til dine varmeudgifter via Borger.dk