Gå til hovedindhold

Mit barn skal i skole

Det er spændende, når ens barn skal starte i skole, og her kan du læse om bl.a. indskrivning og skolevalg

Indhold

    Skoleindskrivning og skolestart

    Har du et barn, der skal starte i børnehaveklasse, skolestart 2025, skal du henvende dig til distriktsskolen eller den skole, hvor du ønsker, at dit barn skal gå (frit skolevalg).

    Hvis du har et barn, der skal i børnehaveklasse, får du automatisk et brev om skolestart i efteråret før det år dit barn skal starte i skole. Er du tilflytter og skal have dit barn i skole, skal du henvende dig til distriktsskolen eller den skole, som du ønsker dit barn indskrevet på efter det frie skolevalg.

    Dit barn har ret til en plads på distriktsskolen, når du bor i et bestemt skoledistrikt eller hvis du flytter til kommunen eller til et andet skoledistrikt i kommunen. Du skal vælge distriktsskolen i forbindelse med flytningen ellers bortfalder din ret til distriktsskolen og reglerne om det frie skolevalg indtræder.

    Frit skolevalg

    Der er frit skolevalg i Danmark, så du kan ønske, at dit barn skal gå i en anden skole i kommunen eller en skole i en anden kommune. I Lyngby-Taarbæk Kommune kan dit barn dog kun optages, hvis der er plads eller hvis der i forvejen er søskende på den ønskede skole. Der er kun søskendegaranti for børn, der skal starte i børnehaveklasse. Det betyder, at barnet ved skolestart kan optages på samme skole, som sine søskende.

    Skolerne kan orientere dig om indskrivningsreglerne.

    For at opretholde din ret til distriktsskolen, hvor du flytter til, skal du vælge denne i forbindelse med flytningen og ændring af folkeregisteradressen ellers bortfalder din ret til distriktsskolen. 

    Hvis du ønsker en skole i en anden kommune, skal du kontakte den enkelte skole for indskrivning.

    Bor du ikke i Lyngby-Taarbæk Kommune, kan dit barn blive optaget på en skole, der har plads. Skolen kan orientere dig om indskrivningsreglerne. Der er ikke søskendegaranti for børn, der ikke bor i kommunen.

    Der ydes ikke befordring til elever, der benytter det frie skolevalg.

    Skolernes kontakt oplysninger

    Skoledistrikter

    Lyngby-Taarbæk Kommune er opdelt i skoledistrikter og dit barn her ret til at blive optaget på distriktsskolen.  Du kan se skoledistrikterne i listeform nedenfor på denne side. 

    Kommunekort ligger under "Find skole".

    Skoledistrikter for skoleåret 2024/2025

    Skoledistrikter for skoleåret 2025/2026

    Find svar på dit spørgsmål om skole her

    I det kalenderår, hvor dit barn bliver 6 år, skal det begynde i børnehaveklasse. Børnehaveklassen er obligatorisk.

    Omkring november måned, året før dit barn fylder 6 år, får du indskrivningsmateriale tilsendt i din e-Boks. Med indskrivningsmaterialet er også indbydelse til informationsmøder på kommunens folkeskoler. Du er velkommen til at deltage i flere skolers informationsmøder.

    Du har ret til at få dit barn optaget på distriktsskolen. Ønsker du en skole til dit barn, hvor der i forvejen er søskende, er der søskendegaranti, når du indskriver dit barn til børnehaveklasse og du bor i kommunen.

    I februar måned, det år dit barn skal i skole, får du besked om skole- og SFO-start fra den skole, dit barn er optaget på. Herefter kan du indmelde i SFO men først når du har modtaget brevet fra skolen.

    Lyngby-Taarbæk Kommune har tidlig SFO-start pr. 1. maj. Indmeldelse foregår digitalt via den digitale pladsanvisning.

    Hvis du vælger en anden skole end en folkeskole i kommunen, som ikke har tidlig SFO-start kan du lave en aftale med dit barns institution om, at dit barn kan fortsætte der, indtil skolestart i august på den valgte skole. 

    Hvis dit barn er blevet optaget i en børnehaveklasse i kommunens folkeskoler og du efterfølgende vælger en anden skole (privatskole eller skole i anden kommune) skal du meddele dette til Skoleadministrationen.

    Tidlig skolestart

    Hvis du ønsker, at dit barn skal starte, før det fylder 6 år, kan det indskrives i børnehaveklasse med skolestart i det kalenderår, hvor det inden 1 oktober fylder 5 år. Indskrivning til tidlig skolestart skal ske i forbindelse med den årlige skoleindskrivning til børnehaveklasse, som foregår i efteråret året før skolestart. Se i øvrigt under "Tidlig skolestart".

    Du kan finde din distriktsskole på nedenstående liste:

    Skoledistrikter 2024/2025

    Skoledistrikter 2025/2024

    Flytter du til kommunen, og ønsker dit barn optaget på en skole her, skal du henvende dig til den ønskede skole. Dit barn har ret til at blive optaget på distriktsskolen men kan også indskrives på en anden skole, hvis der er plads (frit skolevalg) eller dit barn kan blive gående på den nuværende skole.

    Du skal vælge distriktsskolen i forbindelse med flytningen ellers bortfalder din ret til distriktsskolen og reglerne om det frie skolevalg indtræder.

    Folkeregisteradressen skal ændres i forbindelse med tilflytningen, for at opretholde din ret til distriktsskolen.

    Se også spørgsmålet oven for "hvilket skoledistrikt bor vi i?".

    Hvis du ønsker, at dit barn skal starte, før det fylder 6 år, kan det indskrives i børnehaveklasse med skolestart i det kalenderår, hvor det inden den 1. oktober fylder 5 år. Indskrivning til tidlig skolestart skal se i forbindelse med den årlige skoleindskrivning til børnehaveklasse, som foregår i efteråret året før skolestart. Procedure mv. kan du finde på nedenstående link.

    Det er vigtigt at overveje beslutning om tidlig skolestart grundigt, og det er en betingelse, at dit barn kan følge med i undervisningen. Det er skolens leder, der bestemmer, om "unge" børn kan starte i skole.

    Læs videre om tidlig skolestart

    Undervisningspligten kan udsættes til et år efter undervisningspligtens indtræden, når det er begrundet i dit barns udvikling. Skolelederen skal godkende udsættelsen. Du skal henvende dig til dit barns daginstitution, hvis du vil søge om udsættelse. Procedure mv. kan du finde på nedenstående link.

    Usættelse af undervisningspligten

    Du skal kontakte den ønskede skole for indskrivning. Du har ret til distriktsskolen eller du kan gøre brug af det frie skolevalg. Der er ikke søskendegaranti.

    10. klasserne er samlet på Trongårdsskolen.

    10. klasse

    Hvis du ønsker en friskole/privatskole eller en folkeskole i en anden kommune, skal du kontakte skolen for indskrivning.

    Oversigt over privatskoler, der ligger i kommunen.

    Jeres barn bliver indskrevet på den skole i Lyngby–Taarbæk Kommune, som har plads på deres basishold eller Velkomstklasse.

    Basisholdundervisning Børnehaveklasse - 8. klasse:

    Nyankomne elever, som tildeles basisholdundervisning, bliver automatisk indskrevet i en alderssvarende klasse på den tildelte skole. Barnet veksler mellem at have undervisning i sin klasse og på et basishold med op til 7 elever.

    Følgende skoler har basisholdundervisning i Lyngby-Taarbæk Kommune:

    • Hummeltofteskolen, Grønnevej 218, 2830 Virum.
    • Trongårdsskolen, Trongårdsvej 50, 2800 Kongens Lyngby.
    • Lindegårdsskolen, Lyngbygårdsvej 39 2800 Kongens Lyngby
    • Engelsborgskolen, Engelsborgsvej 66 2800 Kongens Lyngby
    • Lundtofteskole, Nøjsomhedsvej 1-11 2800 Kongens Lyngby.
    • Kongevejens Skole, Kongsvænget 10, 2830 Virum

    Velkomstklasse Børnehaveklasse - 2. klasse:

    Nyankomne elever som tildeles basisundervisning i en Velkomstklasse, har i starten alle deres timer i Velkomstklassen. Når læreren vurderer, at barnet er klar til at modtage undervisning i en almen klasse, tildeles barnet lektioner i udvalgte fag i en af skolens klasser.

    Følgende skole har en Velkomstklasse i Lyngby-Taarbæk Kommune:

    • Fuglsanggårdsskolen, Askevænget 10, 2830 Virum

    Udvidet modtagerklasse 8. -10. klasse:

    Er dit barn fyldt 14 år, indskrives barnet på Trongårdsskolen. Tilbuddet henvender sig til unge som kommer til Danmark uden danskkundskaber, samt til de ældste elever i folkeskolen.

    • Trongårdsskolen, Trongårdsvej 50, Kongens Lyngby.

    Hvis I er bosat i Lyngby-Taarbæk Kommune og jeres barn har behov for dansk som andetsprog basis, skal I kontakte flersprogskoordinator Sarah Nielsen på nedenstående mail eller telefonnummer:

    E-mail: saran@ltk.dk 

    Tlf.: 30171665

    Du skal ikke betale for undervisning på en kommunal folkeskole.

    Hvis du vælger undervisning på en privatskole, efterskole, husholdningsskole, håndarbejdsskole eller ungdomshøjskole, skal du betale skolens takst. Bopælskommunen betaler et bidrag til staten for den almindelige undervisning på disse skoler. Bidraget betales direkte til skolen. Udover den statslige elevstøtte yder Lyngby-Taarbæk Kommune ikke ekstraordinært tilskud til egenbetalingen.

    Du bedes rette henvendelse til den enkelte skole, for at få oplyst din egenbetaling.

    Find skole

    Her kan du finde kontaktoplysninger på kommunens skoler samt links til skolernes egne hjemmesider

    Udmeldelse af skole

    Udmeldelse af skole skal ske direkte til skolen

    Udsættelse af undervisningspligt

    Undervisningspligten indtræder den 1. august i det kalenderår, hvor barnet fylder 6 år. Undervisningspligten kan udsættes til et år efter undervisningspligtens indtræden, når det er begrundet i barnets udvikling.

    Tidlig skolestart

    Undervisningspligten indtræder den 1. august i det kalenderår, hvor barnet fylder 6 år. Man kan dog anmode om tidlig skolestart for sit barn i det kalenderår, hvor barnet inden den 1. oktober fylder 5 år, hvis det må antages at kunne følge undervisningen.

    Flytning og skoleskift

    Når du flytter til Lyngby-Taarbæk Kommune, har dit barn ret til optagelse på distriktsskolen.

    Andre undervisningstilbud

    Her finder du information om andre skoletilbud i kommunen, såsom 10. klasse, ungdomsskole og frie grundskoler (privatskoler).