Gå til hovedindhold

Hjernerystelse

Har du fået en hjernerystelse eller er du pårørende til en person, der har fået en hjernerystelse? Så kan du få råd og vejledning her.

Indhold

    Genoptagelse af hverdagsaktiviteter

    Genoptag gradvist dine vanlige aktiviteter, allerede 48 timer efter hjernerystelsen. Også selvom du måske stadig har symptomer. Start med dine almindelige aktiviteter derhjemme eventuelt kombineret med let motion eller gåture. Derefter kan du gradvist genoptage dine aktiviteter i forbindelse med arbejde, studie og sport.

    Forværring af symptomerne kan sommetider opstå et stykke tid efter aktiviteten. Det kan være et tegn på, at du har lavet for meget. Symptomerne aftager eller forsvinder som regel igen, når du har hvilet. Trods forværring af symptomer er det vigtigt, at du ikke forbliver inaktiv.

    Balance mellem aktivitet og hvile

    Symptomer efter hjernerystelse kan nogle gange vare længere, end du forventer. Det er vigtigt, at du alligevel stille og roligt vender tilbage til de aktiviteter, du plejer at foretage dig. Du skal både lytte til kroppen og langsomt udfordre dig selv. Sørg for at holde pauser i løbet af dagen.

    I starten kan det være svært at finde balancen mellem, hvor hård aktiviteten er, og hvor længe du kan lave den uden, at du får en forværring af dine symptomer, som påvirker dig i længere tid.
    Oplever du for eksempel øget følsomhed over for lyd eller lys, skal du ikke isolere dig, men gradvist udsætte dig selv for mere lyd eller lys i din hverdag.

    Fortæl dine venner, kolleger og familie, hvordan du har det, så de kan støtte dig. Det er også vigtigt at tale med din arbejdsgiver eller en studievejleder om, hvor mange timer du kan arbejde eller studere, og hvilke opgaver du kan overkomme. For nogen er det bedst at vende langsomt og gradvist tilbage til arbejde eller studier.

    Behov for yderligere vejledning

    Har du brug for yderligere vejledning, kan du tage kontakt til egen læge eller til kommunens hjerneskadekoordinator.

    Der er desuden information og vejledninger af finde hos Dansk Center for hjernerystelse. Her findes blandt andet specifikke vejledninger til:

    Du finder linket nederst på siden.

    -          Voksne med hjernerystelse

    -          Unge med hjernerystelse

    -          Skolebørn med hjernerystelse

    -          Førskolebørn med hjernerystelse

    -          Tilbage til arbejde

     

    En hjernerystelse vender ens liv på hovedet. For langt de flestes vedkommende kommer de sig efter hjernerystelsen. Mærker du ingen større forbedring inden for de første 1 - 3 måneder, så kontakt lægen eller din kommune for at blive hjulpet videre