Ledig - hvad gør jeg?
Find ud af hvordan du melder dig ledig, og hvilke muligheder og regler der gælder for dig.
Find ud af hvordan du melder dig ledig, og hvilke muligheder og regler der gælder for dig.
Der gælder forskellige regler i forhold til om du er medlem af en a-kasse og berettiget til dagpenge, eller om du søger om en anden form for offentlig forsørgelse.
Hvis du er ledig og ikke har ret til dagpenge, skal du på din første ledighedsdag møde personligt op på Jobcenteret beliggende på Lyngby Hovedgade 94 mellem kl. 12:30 og 14:00, fredage mellem 10:00 – 11:00. Hvis du er under 30 og er blevet ledig, skal du henvende dig på den førstkommende tirsdag eller torsdag mellem 12.30 og 14 på 2. sal og trække et nummer i standeren.
Du skal henvende dig på 2. sal. Når du møder, skal du trække et nummer i standeren, hvorefter du vil blive indkaldt til en personlig visitationssamtale. Såfremt du møder indenfor den sidste halve time af tidsrummet, kan vi ikke garantere dig en samtale samme dag. I så faldt vil vi registrere din henvendelse og give dig en ny tid til samtale.
Husk, at du også skal ansøge om forsørgelse på Borger.dk
Hvis du er medlem af en a-kasse, skal du kontakte din a-kasse og høre, om du opfylder betingelserne for at få dagpenge.
På din første ledighedsdag skal du melde dig ledig på jobnet.dk.
Husk også at melde dig ledig i din a-kasse. Det gør du ved at udfylde en ledighedserklæring.
Først, når du er tilmeldt jobnet.dk og du har meldt dig ledig i din a-kasse, kan du få udbetalt dagpenge fra din a-kasse.
Fra januar 2024 er det din a-kasse, der har ansvaret for dit kontaktforløb de første 3 måneder af din ledighedsperiode. Det betyder, at du i første omgang ikke skal kontakte Jobcentret, men alene din a-kasse.
Til visitationssamtalen sker der følgende:
Dit forløb i jobcentret er med fokus på konkrete job og jobsøgning. Du skal derfor gøre dig nogle overvejelser i forhold til hvordan du kan komme ud på arbejdsmarkedet.
Din første samtale med jobcentret skal ske ved personligt fremmøde. Du kan herefter selv vælge om samtalerne skal ske ved personligt fremmøde, personligt digitalt eller telefonisk. Hvis jobcentret vurderer at du skal ind til en personlig samtale, kan du ikke vælge anden samtaleform.
Når du skal søge om forsørgelse på borger.dk
Når du skal søge om forsørgelse på borger.dk, er der en række oplysninger som du skal have klar og som du skal vedlægge ansøgningen. Har du spørgsmål til dokumentationskravet kan du ringe på tlf. nr. 45 97 30 21.
Du skal huske følgende:
En ansøgning om forsørgelse skal behandles inden 10 hverdage fra din henvendelse i Jobcenteret. Det er ikke alle punkter på listen, der er relevante for alle, men vi kan ikke vurdere om du er berettiget til hjælp uden den fornødne dokumentation. Har vi ikke den fornødne dokumentation, risikerer du derfor, at vi træffer afgørelse på det foreliggende grundlag. Det kan betyde, at du vil få afslag.
Lyngby-Taarbæk kommune ønsker, at alle breve - herunder meddelelser og indkaldelser til samtaler - sendes elektronisk til kommunens borgere.
Vi opfordrer derfor til, at du accepterer at modtage post fra kommunen i din e-boks. Samtidig gør vi opmærksom på, at du selv er ansvarlig for at tjekke din elektroniske postkasse (e-boks). I den forbindelse skal du være opmærksom på, at indkaldelser til samtaler for ledige og sygemeldte samt afgørelser om berettigelse - herunder offentlig forsørgelse - også kan tilgå denne postkasse, hvis du har accepteret dette.