Ligestillingspolitik
Ligestillingspolitikken - 2013 - i Lyngby-Taarbæk Kommune sætter fokus på arbejdet med ligestilling i kommunen som arbejdsplads.
Ligestillingspolitikken - 2013 - i Lyngby-Taarbæk Kommune sætter fokus på arbejdet med ligestilling i kommunen som arbejdsplads.
Baggrund Lyngby-Taarbæk Kommune har en lang tradition for at sætte ligestilling på dagsordenen. Gennem næsten 20 år havde kommunen et Ligestillingsudvalg, der havde til opgave at fremme ligestillingen blandt de kommunalt ansatte. I forbindelse med etablering af et en-strenget MED-system (som erstatning for den hidtidige tostrengede samarbejdsudvalgsstruktur og sikkerhedsorganisation), blev Ligestillingsudvalget nedlagt i 2009.
Begrundelsen for nedlæggelse af udvalget var, at ligestilling – i stedet for behandling i et særskilt udvalg – i stedet skal mainstreames i arbejdet i MED-systemet og i alle delelementer af personalepolitikken. På den måde skal ligestillingsperspektivet være en naturlig del af arbejdet omkring personale- og lønforhold.
Det er ledelsens ansvar, at der på de enkelte arbejdspladser sker en drøftelse af initiativer, der fremmer ligebehandlingen, og at ligestilling er et integreret perspektiv indenfor alle indsatsområder.
Det er MED-udvalgenes opgave aktivt at støtte og indgå i aktiviteter, der sikrer en løbende inspiration og debat omkring ligestillingen således, at kommunen kan være en attraktiv og levende arbejdsplads med lige muligheder for alle.
Det er den enkelte medarbejders pligt at gøre ledelsen opmærksom på forhold, som er i modstrid med ligestillingsbestræbelserne. Det er en ledelsesmæssig pligt at gribe ind, hvis en situation tilsiger det – også i relation til ligebehandling og ligestilling.
Ligestillingspolitikken er udformet, så den matcher tidssvarende værdier og udfordringer i arbejdet med ligestilling. Det er en politik, der præciserer de værdier og målsætninger, der er væsentlige for området, og som skal være rammen om det daglige arbejde og de politiske beslutninger, der træffes på konkrete fagområder. Ligestillingspolitikken har sit afsæt Lyngby-Taarbæk Kommunes personalepolitik.
Ligestillingspolitikken sætter fokus på arbejdet med ligestilling i kommunen som arbejdsplads. Det er væsentligt, at kommunen går i front i arbejdet med at sikre ligestilling på tværs af generationer og køn og giver lige mulighed for ansatte med anden etnisk baggrund eller ansatte med et handicap.
At medarbejdersammensætningen i Lyngby-Taarbæk Kommune er mangfoldig og så vidt muligt afspejler det omgivende samfund. Det betyder, at der på områder, som traditionelt er kønsopdelte, sikres en bedre kønsmæssig balance, og at medarbejdersammensætningen afspejler befolkningens etniske sammensætning. Det betyder også, at ledelsen på alle niveauer skal afspejle den kommunale arbejdsplads og være i kønsmæssig balance.
Ansatte vurderes og behandles ligeværdigt, så medarbejderen oplever respekt og ligeværd i ansættelsen. En ligeværdig arbejdskultur udvikles ud fra en generel accept af forskelligheder. Det betyder, at begge køn behandles lige på alle niveauer og er sikret de samme muligheder og vilkår for ansættelse, uddannelse, løn, jobudvikling, orlov og karriere.
Arbejdet med ligestilling sker på grundlag af gensidig respekt. Det betyder, at der skal være plads til forskellige meninger, værdier og færdigheder – uanset medarbejderens alder, køn, trosretning eller handicap. Arbejdet med ligestilling indebærer også en anerkendelse af medarbejdernes arbejdsindsats.
Alle medarbejdere opfatter sig selv som en integreret del af arbejdspladsen. Medarbejderens tilknytning til arbejdspladsen skabes gennem gode kolleger, samarbejde omkring arbejdsopgaver, engagement og trivsel.
Lyngby-Taarbæk Kommune er en familievenlig arbejdsplads. Det betyder, at der ved tilrettelæggelse af arbejdet så vidt muligt tages hensyn til balancen mellem arbejdsliv Journalnr. 20131010242 og privatliv. Heraf følger, at der er sammenhæng mellem ressourcer og opgaver samt, at arbejdsdagen kan tilrettelægges fleksibelt.
Lyngby-Taarbæk Kommune er en rummelig og mangfoldig arbejdsplads, hvor der gives plads til kreativitet og nytænkning. Det betyder, at medarbejdere og ledere har en forståelse for og accept af at gøre arbejdspladsen rummelig.