Retningslinje vedr. krænkende handlinger mellem ansatte
Her finder du Lyngby-Taarbæk Kommunes retningslinje vedr. krænkende handlinger mellem ansatte.
Her finder du Lyngby-Taarbæk Kommunes retningslinje vedr. krænkende handlinger mellem ansatte.
I Lyngby-Taarbæk Kommune tager vi hånd om hinanden, og vi lægger vægt på gensidig ordentlighed, respekt og omtanke. Vi har alle et ansvar for at bidrage til et godt arbejdsmiljø og være opmærksomme på hinandens trivsel.
Et sikkert og sundt fysisk og psykisk arbejdsmiljø er rammen, når vi udfører vores arbejde. Denne retningslinje skal hjælpe til, at krænkende handlinger identificeres, forebygges og håndteres, og derved bidrage til, at vi bliver opmærksomme på og løser eventuelle problemer i arbejdsmiljøet.
Retningslinjen handler om krænkende handlinger mellem ansatte. Krænkende handlinger, fra borgere håndteres i henhold til Retningslinje vedr. vold, trusler og andre krænkende handlinger, der udøves af borgere m.fl.
Krænkende handlinger defineres af Arbejdstilsynet som handlinger, hvor en eller flere ansatte groft eller flere gange udsætter andre ansatte på arbejdspladsen for adfærd, der af disse opfattes som nedværdigende.
Krænkende handlinger er en samlet betegnelse for mobning, uønsket seksuel opmærksomhed og andre måder, som krænkelser kan forekomme på i arbejdet. Det kan f.eks. være ydmygelse, tilbageholdelse af nødvendig information, mistænkeliggørelse, forhånelse, diskriminerende udsagn om køn, alder, seksuel orientering, etnicitet kompetencer mv., fysiske overgreb eller trusler herom. Krænkende handlinger kan finde sted, når man mødes på arbejdspladsen eller som krænkende telefonsamtaler, skriftlige meddelelser, SMS, billeder og videoer, herunder på de sociale medier, og krænkende handlinger kan udøves både af medarbejdere og af ledere.
Der kan både være tale om aktive handlinger og om at undlade at handle. Det er uden betydning, om handlingerne er udtryk for ubetænksomhed eller et decideret ønske om at krænke. Det er personens oplevelse af de krænkende handlinger, der er central. Almindelig udøvelse af ledelse, kollegial feedback o.l. er ikke i sig selv krænkende handlinger.
Krænkende handlinger kan indebære en risiko for fysisk eller psykisk helbredsforringelse afhængig af grovhed, varighed og hyppighed af handlingerne. Dette gælder såvel ved enkeltstående handlinger af særlig grov karakter som ved gentagne krænkende handlinger, der i sig selv kan være mindre grove, men som samlet set har en vis tidsmæssig udstrækning og hyppighed.
Krænkende handlinger er et problem for den ansatte, der udsættes for dette, men det er også udtryk for, at der er et arbejdsmiljøproblem i bredere forstand på arbejdspladsen, som skal håndteres.
Mobning er en krænkende handling, som af Arbejdstilsynet defineres som ”når en eller flere personer i virksomheden regelmæssigt og over længere tid - eller gentagne gange på grov vis - udsætter en eller flere andre personer i virksomheden for krænkende handlinger". Handlingerne skal opfattes som nedværdigende af den eller de udsatte, som ikke er i stand til at forsvare sig effektivt imod dem.
Krænkende handlinger af seksuel karakter er al form for uønsket seksuel opmærksomhed, f.eks. uønskede berøringer eller fysisk adfærd, kommentarer, opfordringer og vittigheder med seksuelle undertoner.
I Ligebehandlingsloven defineres seksuelt chikane som situationer, hvor ”der udvises enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.”
Alle arbejdspladser forventes at arbejde med forebyggelse af krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane, og det forudsættes, at MED-systemet er en aktiv part i dette arbejde.
Der kan være forskellige opfattelser af krænkende handlinger, ligesom der eksisterer mange myter om f.eks. mobning og seksuel chikane. Information og dialog bidrager til et fælles sprog og fælles normer for krænkende handlinger på arbejdspladsen.
Gennem klare og synlige værdier og holdninger, der formidles i målsætninger, regler og i praktisk handling, understøttes en organisationskultur, som aktivt modvirker krænkende handlinger.
Det er vigtigt, at forebyggelsesarbejdet planlægges, så det bliver en sammenhængende helhed, der inddrager tilrettelæggelse af arbejde og arbejdsforhold, sociale relationer samt andre arbejdsmiljøfaktorer. Vigtige aktiviteter i dette arbejde er bl.a. MED-udvalgets årlige arbejdsmiljødrøftelse, udarbejdelse af en arbejdspladsvurdering (APV) samt den trivselsmåling, kommunen gennemfører mindst hver tredje år.
Hovedreglen er, at sager tages op og løses på så lavt et niveau som muligt, hvilket som oftest vil være gennem nærmeste overordnede.
En passende procedure for håndtering af konkrete sager bygger på følgende principper:
Ansatte forventes at overholde gældende politikker og retningslinjer. Overtrædes denne retningslinje, kan det få ansættelsesretlige konsekvenser, f.eks. i form af advarsel, opsigelse eller bortvisning. Valg af reaktion og eventuel sanktion vil afhænge af den konkrete situation.
Falske anklager er i sig selv en krænkende handling og tolereres heller ikke.
Kommunens personalejuridiske funktion træffer afgørelse i sager om ansættelsesretlige konsekvenser.
Enhver form for krænkende handlinger på kommunens arbejdspladser er uacceptabel adfærd.
Leder, medarbejder, kolleger og medarbejderrepræsentanter har forskellige roller og ansvar på arbejdspladsen, men fælles for alle er, at man hver især har et medansvar for et sikkert og sundt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Det forventes derfor, at alle bidrager til den samlede indsats for at identificere, forebygge og håndtere problemer i tilknytning til forekomsten af krænkende adfærd på arbejdspladsen.
Medarbejder:
Leder:
Kollega/arbejdsfællesskabet:
MED- og Arbejdsmiljøgruppen:
Denne retningslinje er aftalt i Hovedudvalget den 15. juni 2021, og den omfatter alle ansatte i Lyngby-Taarbæk Kommune samt ansatte på selvejende institutioner, med hvem kommunen har en driftsoverenskomst, hvoraf det fremgår, at disse er omfattet af kollektive aftaler og overenskomster m.v. indgået mellem KL og de faglige organisationer, jf. Lokalaftalens § 1.
Der er tale om en obligatorisk MED-retningslinje, jf. Aftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne § 10.
Retningslinjen træder i kraft den 15. juni 2021.
Retningslinjen er en minimumsaftale. Den kan suppleres med lokale procedurer eller procedureretningslinjer, så længe disse ikke strider mod denne eller andre politikker og retningslinjer i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Retningslinjen kan opsiges med tre måneders varsel, men kan i øvrigt altid ændres hvis der er enighed herom. Jævnfør i øvrigt reglerne i den gældende MED-rammeaftale.
Denne retningslinje evalueres, når arbejdstager- eller arbejdsgiversiden i Hovedudvalget måtte ønske det.