Jordvarmeanlæg
Jordvarmeanlæg kræver tilladelse fra kommunen
Jordvarmeanlæg kræver tilladelse fra kommunen
Du kan søge om tilladelse til et jordvarmeanlæg via portalen Byg og Miljø (BOM), eller ved at udfylde et ansøgningsskema og evt. en miljøvurderingsanmeldelse (VVM-screeningsskema).
De udfyldte skemaer sendes til trafikmiljoebaeredygtighed@ltk.dk.
Ofte vil en energirådgiver, forhandler af varmepumpe, boreentreprenør eller tilsvarende kunne hjælpe dig med ansøgningen.
Jordvarmeanlæg opdeles administrativt i to grupper; de terrænnære og de dybe. Terrænnære anlæg dække alle anlæg med en maksimal dybde på 5 m under terræn f.eks. anlæg med slanger udlagt horisontalt ca. 1 m under terræn eller anlæg med slanger oprullet i spiraler, der bores ned til maksimalt 5 m under terræn.
Dybe anlæg er alle anlæg med en dybde på mere end 5 m f.eks. vertikale jordvarmeboringer.
Begge typer af anlæg kræver en tilladelse fra kommunen. De dybe anlæg kræver desuden en VVM-screening, hvor flere myndigheder bidrager til at vurdere anlæggets miljøpåvirkning.
Sagsbehandlingstiden er ofte kortere for de terrænnære anlæg, da ansøgningsprocessen er simplere og anlæggene ikke kommer i kontakt med det primære grundvand, hvorfra drikkevand indvindes.
Kort afstand til kortlagte forureninger og/eller til indvindingsboringer kan begrænse mulighederne for at få tilladelse til at etablere en jordvarmeboring. På dette kort kan du se placering af indvindingsboringer inkl. en beskyttelseszone på 300 m omkring disse, kortlagte forureninger og drikkevandsinteresser
Se også kommunens procedure for behandling af ansøgninger om dybe anlæg.
Ansøgningsskema til jordvarmeslanger - horisontalt anlæg
Når anlægget er etableret, skal du oplyse det til Lyngby-Taarbæk Kommune. Center for Udvikling, Plan og Byggesag registrerer herefter boligen som el-opvarmet i Bygnings- og Boligregisteret (BBR). Du vil efterfølgende modtage en ny BBR-meddelelse fra kommunen.
En sagkyndig skal efter 1. driftsår efterse jordvarmeanlægget. Ved eftersynet skal den sagkyndige udfylde et skema som dokumentation for, at kontrollen er udført. I kan evt. bruge Lyngby-Taarbæks Kommunes skema.
Skema til eftersyn efter 1. driftsår af jordvarmeanlæg - jordslanger.
Tager du jordvarmeanlægget ud af brug, skal du oplyse det til kommunen. Du skal ved sløjfningen sikre, at anlægget bliver tømt for væske, og at du fjerne væsken efter kommunens anvisning.