Retningslinje for ansattes rygning
Her finder du Lyngby-Taarbæk Kommunes retningslinje for ansattes rygning.
Her finder du Lyngby-Taarbæk Kommunes retningslinje for ansattes rygning.
Retningslinjen skal bidrage til sikre og sunde arbejdspladser, hvor ledelse og medarbejdere i fællesskab løser kerneopgaven med henblik på at skabe værdi for borgere og erhvervsliv.
Retningslinje skal sikre, at kommunens ansatte kan færdes i et røgfrit arbejdsmiljø uden de umiddelbare gener og den sundhedsfare, der er ved passiv rygning. Den bidrager ligeledes til, at forebygge og begrænse omfanget af rygning generelt.
Lyngby-Taarbæk Kommune er en røgfri arbejdsplads. Det betyder, at det ikke er tilladt at ryge på kommunale arbejdspladser (matriklen), i kommunens bygninger, i selvejende institutioner, der følger kommunens personalepolitik og retningslinjer samt i kommunale køretøjer m.v.
Rygeforbuddet omfatter alle former for tobak samt e-cigaretter.
Det skal være muligt at ryge i det fri, med mindre Lov om røgfri miljøer tilsiger noget andet, eller der politisk er truffet beslutning om røgfri arbejdstid for ansatte på et område
Det er politisk besluttet, at ansatte i Center for Sundhed og Omsorg samt Center for Uddannelse og Pædagogik ikke må ryge i arbejdstiden.
Rygningen i det fri kan finde sted på steder, som ikke påvirker det indendørs arbejdsmiljø, og hvor det medfører mindst gener for andre ansatte, brugere, borgere m.fl.
Rygning i det fri skal begrænses mest muligt og accepteres kun, hvis det foregår i et omfang og på tidspunkter, hvor det ikke er til gene for udførelsen af det daglige arbejde. Vurderingen af dette, påhviler den enkelte leder.
Der må som hovedregel ikke ryges i arbejdslokalerne. Hvis disse tillige tjener private boligformål, må der ikke ryges, når kommunens ansatte opholder sig der. Der henvises i øvrigt til gældende lovgivning.
Ansatte forventes at overholde gældende politikker og retningslinjer. Overtrædes denne retningslinje eller en lokal retningslinje om røgfri arbejdstid af en ansat, kan det få ansættelsesretslige konsekvenser.
Såfremt et pålæg om efterlevelse af de gældende regler ikke respekteres, kan der iværksættes en sag om påtænkt advarsel, påtænkt opsigelse eller bortvisning. Valg af reaktion og eventuel sanktion vil afhænge af den konkrete situation og have hjemmel i de til enhver tid gældende regler.
Sag om påtænkt advarsel eller afsked kan kun ske efter forudgående drøftelse med Center for Politik og Organisation.
Kommunen er positivt indstillet på at afholde ryge-stop kurser for kommunens ansatte efter behov.
Leder, medarbejder, kolleger og tillidsvalgte har forskellige roller og ansvar på arbejdspladsen, men fælles for alle er, at man hver især har et medansvar for et sikkert fysisk og psykisk sundt arbejdsmiljø.
Medarbejder:
Ledelse:
Kollega/arbejdsfællesskab:
Tillidsvalgte:
Denne retningslinje er aftalt i Hovedudvalget den 27. april 2023, og den omfatter alle ansatte i Lyngby-Taarbæk Kommune samt ansatte på selvejende institutioner, hvoraf det af driftsoverenskomsten fremgår, at kommunens personalepolitik og retningslinjer følges.
Retningslinjen træder i kraft den 27. april 2023.
Retningslinjen kan suppleres med lokale retningslinjer eller principper for tilrettelæggelse af pauser, så længe disse ikke strider mod denne eller andre politikker og retningslinjer i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Retningslinjen kan opsiges med tre måneders varsel, men kan i øvrigt altid ændres hvis der er enighed herom. Jævnfør i øvrigt reglerne i den gældende lokale MED-rammeaftale.
Denne retningslinje evalueres, når arbejdstager- eller arbejdsgiversiden i Hovedudvalget måtte ønske det.