Pensionistlån - Lån til betaling af ejendomsskatter
Her kan du læse om lån til betaling af ejendomsskatter.
Her kan du læse om lån til betaling af ejendomsskatter.
Pensionister kan låne til deres grundskyld. Fra den 1. januar 2024 er ordningen overgået til Skatteforvaltningen, men vilkårene er i hovedtræk de samme.
Du kan ansøge om et pensionistlån via TastSelv/boligskattelån, som du finder på skat.dk. Du kan ansøge om et pensionistlån til betaling af din grundskyld, hvis du eller din ægtefælle har nået folkepensionsalderen – eller modtager pension, delpension, seniorpension, tidlig pension eller efterløn.
Hvis du kun har pensionistlån for 2024 og senere skatteår, er dit lån samlet hos Skatteforvaltningen. Alle spørgsmål om dine lån skal du da rette Skatteforvaltningen. Se Skatteforvaltningens kontaktoplysninger på www.sktst.dk eller læs mere om pensionistlån på vurderingsportalen.
Hvis du har fået pensionistlån til dine ejendomsskatter for 2023 og tidligere skatteår, er dette lån fortsat hos kommunen. Lånet er sat i bero, men der kommer fortsat renter på, og lånet skal fortsat betales tilbage til kommunen. Henvendelser vedrørende eksisterende lånesager, om fx indfrielse eller afdrag skal stadig rettes til Lyngby-Taarbæk Kommune. Det kan ske til Finans og Regnskab. Se kontaktoplysninger i kontaktboks.
Hvis du har et pensionistlån hos kommunen vil du i januar-februar 2025 modtage følgende:
Hvis du vil indfri dit pensionistlån hos kommunen, så kontakt Finans og Regnskab. Se kontaktoplysninger i kontaktboks. Skriv hvilken dato du ønsker at indfri, dog tidligst 10 hverdage fra du skriver til os. Du modtager herefter en bekræftelse fra os og information til at indbetale din gæld. Det udestående, som vi opgør for dig, skal på din valgte indfrielsesdato stå på kommunens konto.
Pensionistlån skal som hovedregel først betales tilbage, når du sælger din ejendom. Men du kan vælge at stoppe lånet tidligere eller indbetale et valgfrit beløb for at nedbringe lånet, hvis og når du ønsker det.
Du skal være opmærksom på, at hvis du udlejer din ejendom uden selv at være bosiddende på den, så skal du betale dit lån tilbage med det samme.
Hvis ejeren af ejendommen dør, og ægtefælle overtager ejendommen og bliver siddende i uskiftet bo, kan lånet fortsætte under forudsætning af, at ægtefællen selv opfylder betingelserne for pensionistlån.
I 2024 udgjorde renten 3,57 %, og i 2025 udgør den 3,54 %.
Renten er fastsat på baggrund af Folketingets lov om ændring af lov om lån til betaling af ejendomsskatter, der blev vedtaget den 21. december 2010.
"Lånebeløbene forrentes med en årlig rente, der svarer til et gennemsnit opgjort med to decimaler af den effektive rente på alle udestående realkreditobligationer de 12 foregående måneder pr. 1. oktober det foregående år".
Ved opkrævning af et lånebeløb, der er forfaldet til betaling ifølge loven, giver kommunen et nedslag i de renter, der er løbet på lånet efter 1. januar 2011. Nedslaget reduceres årligt med et procentpoint, indtil nedslaget i 2019 udgør 25 %.
Du skal være opmærksom på, at renterne ikke kan trækkes fra ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.
Hvert år inden den 1. marts vil du modtage en årsopgørelse fra kommunen med oversigt over kommunens tilgodehavende pr. 1. januar med angivelse af tilskrevne renter i det foregående kalenderår.
For at Lyngby-Taarbæk Kommune kan behandle en forespørgsel om rykning, skal vi have tilsendt oplysninger om det lån, der skal indfries, samt lånetilbuddet for det nye lån.
Dette er nødvendigt, for at kommunen kan afgøre om det nye lån overstiger restgælden på det hidtidige lån med tillæg af omkostninger ved låneomlægningen, og om det nye låns løbetid og afdragsprofil er uændret i forhold til hidtidige lån.
Oplysninger om lånene skal sendes til Finans og Regnskab – Ejendomslån via Digitalt Post, du finder linket i den røde kontaktboks her på siden.
Ved forespørgsler om rykning henholder Lyngby-Taarbæk Kommune sig til lov om lån til betaling af ejendomsskatter, § 4.