Arkitekturprisen 2023
To arkitekturpriser og en hædrende omtale blev uddelt 2. oktober på Arkitekturens Dag til et festligt arrangement på Frieboeshvile - kommunens Stadsarkiv.
To arkitekturpriser og en hædrende omtale blev uddelt 2. oktober på Arkitekturens Dag til et festligt arrangement på Frieboeshvile - kommunens Stadsarkiv.
Bygherre: Danmarks Tekniske Universitet
Arkitekt: Rørbæk og Møller
Samarbejdspartnere: Billedkunstner Malene Bach, Lichtscapes og EKJ Ingeniører
Bygningen, som er tegnet af arkitekterne Eva og Nils Koppel, var allerede i 1974 del af en gennemtænkt helhed og et fornemt eksempel på sin tids modernistiske arkitektur-idealer. Transformationen af bygningen er tænkt og udført med få greb og respekt for den oprindelige arkitektur. Det er også på forbilledlig vis lykkedes bygherre, arkitekter og billedkunstner at tilføre nye kvaliteter, samt at opfylde nye krav og ønsker til undervisning. Det er vel at mærke, uden at fratage stedets og bygningens oprindelige kvaliteter og dens bidrag til helheden. Projektet tildeles Arkitekturpris 2023 for at udvikle den modernistiske masterplan i DTU med arkitektonisk og kunstnerisk forståelse, og således løfte den enkelte bygning og dens sammenhæng ind i en ny tid, med dagslys og mødesteder for læring og dannelse.
Bygherre: Lyngby-Taarbæk Kommune
Arkitekt: Sophus Søbye og SWECO Architects
Landskabsarkitekt: Kragh og Berglund
Ingeniør: Hundsbæk og Henriksen
Udvidelsen og ombygningen tildeles Arkitekturpris 2023 for på én gang at tilføre ny arkitektonisk kvalitet, skabe rummelige muligheder og kvaliteter i og omkring den eksisterende bygning. Skolens oprindelige fine arkitektoniske udtryk er fastholdt, og det nye bygningslag udgør desuden et stykke selvstændig arkitektur, som respekterer den eksisterede bygnings farver, materialevalg og vinduestakt. Udvidelsen og ombygningen af skolen er, med sin forståelse for konteksten og en ny pædagogisk praksis, sin rumdisponering, materialevalg og udførelse et fremragende eksempel på indlevet arkitektur, som giver både skolen og lokalområdet nye muligheder.
Borrekrattet 7, Viggo Møller-Jensens eget hus
Bygherre: Realdania ByogByg
Arkitekt: Fogh & Følner
Ingeniør: Martin Funch
Restaureringen tildeles hædrende omtale for en nænsom og indfølt restaurering baseret på grundige forundersøgelser. Således fremstår bygningen tilbageført til sit oprindelige udtryk både i sit eksteriør og interiør. Med den fornemme restaurering af Borrekrattet 7 har bygherre og arkitekter forstået Møller-Jensens nøjsomme, usnobbede tilgang til busbygning, og ikke bare løftet bygningen og kvarteret, men også skabt et inspirerende eksempel på restaurering med traditionelle byggematerialer og et langt mindre klimaaftryk, end hvis man havde valgt nedrivning og nybyggeri.