Gå til hovedindhold

Lyngby-Taarbæk på Plakaten - 2024

Her kan man læse om den tidligere udstilling, Lyngby-Taarbæk på Plakaten

Indhold

    Beskrivelse fra udstillingens åbning

    Den nye udstilling ”Lyngby-Taarbæk på plakaten” på Stadsarkivet Frieboeshvile

    8. februar - 27. juni 2024


    Udstillingen handler om plakater! Plakater er et medie, som på kort tid skal kunne fange vores opmærksomhed og formidle et klart budskab.

    På den måde har plakater gennem tiden været med til at skabe blikfang for kultur og politik og har sat kulør på bylivet her i Lyngby-Taarbæk. Med plakatudstillingen sætter Stadsarkivet Frieboeshvile fokus på et udvalg af sjove, smukke og finurlige værker fra egen samling. De historiske plakater er primært fra 1970’erne og 1980’erne. De er enten skabt af professionelle kunstnere eller lavet af amatører for at støtte en god sag. Fælles for dem alle er, at de har et helt særligt budskab. 
    Tidligere har der været plakatsøjler i kommunen, men i dag er de væk, - og der er kommet nye måder at komme ud med sit budskab på, for eksempel gennem SoMe og digitale skærme.Det er håbet, at plakatudstillingen kan være med til - både at kaste lys på den flotte samling - og måske medvirke til, at vi kan få endnu flere plakater til samlingen.

    Udstillingen er opbygget således, at i trappeopgangen vil I kunne se et udvalg af historiske plakater om alt lige fra Baadfartens fartplan i 1934 - til en ildfest på Lyngby sø i 1946 og en udstillingsplakat over Georg Jensens 100 års fejring på rådhuset i 1966. På 1. sal er der et rum tilegnet de årlige, farverige bakkeplakater – de fleste skabt af kendte danske kunstnere, for eksempel Bjørn Wiinblad, Ib Eisner og sønnen Jeppe Eisner. Sidstnævnte arbejder og udstiller stadig i Dyrehaven.Der er endvidere et rum med plakater om kunst og kultur. Her finder man udstillingsplakater fra Sophienholm, Stadsarkivet og bibliotekerne, for eksempel er der en fin lille plakat, som reklamerer for Danmarks første musikbibliotek, som åbnede i 1963 - i det tidligere landsted Gramlille. I det sidste rum er der et udvalg af aktivistiske og politiske plakater fra 1970’erne og 1980’erne. I denne periode var plakaten det foretrukne medie for tidens græsrodsbevægelser.  

    I udstillingsperioden vil der være aktiviteter, hvor deltagerne selv skal skabe deres egen plakat. Der vil være tilbud til skoleelever, børnefamilier og øvrige historieinteresserede. I kan finde tilbuddene i programmet for Lyngbykultur.