Mål 1b: Fossilfri energiforsyning i Lyngby-Taarbæk
Afbrænding af fossile brændsler er en af klimakrisens udfordringer. Lyngby-Taarbæk Kommune vil på sigt helt udfase fossilt brændsel i energiforsyningen. Målet er, at el- og varmeforsyningen skal være fossilfri i 2035.
Fossilfri forsyning
Afbrænding af fossile brændsler er den globale klimakrises hovedudfordring. I Lyngby-Taarbæk Kommune vil vi så vidt muligt udfase fossilt brændsel i energiforsyningen. Dog vil hovedleverandøren af fjernvarme, Vestforbrænding, skulle fortsætte med at afbrænde affald. For at fjernvarmen alligevel bliver C02 neutral, er planen at lave et anlæg til C02 fangst. Vestforbrænding har som mål at være C02 neutral i 2030 Målet er, at den samlede el- og varmeforsyning i kommunen skal være fossilfri i 2035.
Fjernvarmenettet skal udbygges
Flere borgere, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kommunale institutioner skal konvertere fra naturgas til fjernvarme, så varmeforsyningen bliver grønnere og CO2-udslippet sænkes. Fjernvarmenettet skal udbygges og flere områder konverteres til fjernvarme. Der skal også findes gode forsyningsløsninger i de områder, fjernvarmenettet ikke kan nå ud til. Kommunen samarbejder med Vestforbrænding om at udbygge fjernvarmenettet.
2030: Tre ud af fire huse skal have fjernvarme
Målet er, at 65% af det samlede varmebehov vil være dækket af fjernvarme i 2024, og at andelen vil være 75% i 2030. Det kræver, at flere områder kan konverteres til fjernvarme. I Strategisk Energiplan har kommunen peget på, hvilke områder der skal have fjernvarme i fremtiden, og hvilken rækkefølge udbygningen skal foregå.
Alternativ energi
I takt med at fjernvarmenettet udbygges, skal der produceres mere fjernvarme. Kommunen arbejder sammen med Vestforbræding på at etablere nye, grønne produktionskilder som f.eks. kan basere sig på overskudsvarme.
El- og varmeforsyningen skal være fossilfri i 2035
Det vil vi gøre
- Som kommune deltager vi fortsat i samarbejdet med Vestforbrænding om at udbygge fjernvarmenettet
- Vi tester og udbreder hybridvarmepumper i områder, der ikke forventes at få fjernvarme
- Vi afprøver nye samarbejdsmodeller omkring lokale varme- og energifællesskaber, hvor der ikke forventes at komme fjernvarme
Her kan du finde et kort, der viser, hvilke områder i kommunen, der er udpeget til forsyning med henholdsvis fjernvarme og naturgas
https://www.ltk.dk/borger/bolig-og-byggeri/dit-hus-og-grund/fjernvarme-og-naturgas
To typer CO2-udledning
Udledningen af drivhusgasser opgøres i CO2-ækvivalenter. Der kan skelnes mellem to typer af CO2-udledning:
1: Udledning fra løbende energiproduktion og energiforbrug (opvarmning, el og transport)
Der udledes en mængde CO2 under energiproduktion og energiforbrug. Denne udledning opgøres både lokalt og nationalt.
2: Udledning fra materialeproduktion
Der udledes en mængde CO2 i forbindelse med produktionen af varer og materialer. Denne udledning opgøres lokalt, hvor produktionen sker. En skjorte solgt i Lyngby, men produceret i Kina, påvirker således ikke CO2-udledning i Lyngby-Taarbæk. Især produktionen af byggematerialer udgør en meget stor andel af den samlede CO2-udledning, der kommer fra materialeproduktion.
Strategi og handlingskatalog
Her kan du læse bæredygtighedsstrategien og handlingskatalog.