Gå til hovedindhold

Projekt ”Kom og leg – fællesskab i bevægelse og fordybelse”

Projektet "Kom og Leg – fællesskab i bevægelse og fordybelse", skal skabe rum for langsommelighed og glædesfyldt leg i en tid præget af højt tempo og stigende mistrivsel blandt børn. Projektet inviterer dagtilbud, dagplejen, børn og forældre til at genfinde legens magi via fire temaer: kultur, natur, musik og sanser.

Indhold

    Musik – fremmer børns kompetencer gennem sanglege, rytme og instrumentspil. Kunst - giver børn mulighed for at udtrykke tanker og følelser, som de endnu ikke kan sætte ord på. Natur - giver børn mulighed for at udforske dyreliv, planter og landskab samt opbygge en tættere forbindelse til naturen. Sanser - er fundamentet for børns læring og forståelse af verden.

    Målet er at børn og voksne, sammen gennem leg, skal udforske, skabe og opleve verden i fællesskab. 

    Herunder kan der læses mere om projektets forskellige aktiviteter og elementer.

    Kom og leg – fællesskab i bevægelse og fordybelse

    Pop-up værkstederne inviterer alle borgere til at deltage uanset tilknytning til dagtilbud.  De afvikles i det offentlige rum og er åbne og gratis for alle, for at styrke fællesskabet i lokalt. Vi tror på at fællesskaber og leg kan understøtte trivsel og sammenhængskraft i kommunen og bidrager til social bæredygtighed. Ideudvikling er sket med input fra dagtilbud, forældrerepræsentanter og politikere.

    Overblik over pop-up værksteder

    ·       ”Vi bygger byen i papkasser” den 11. maj fra kl. 10.00-13.00 på Lyngby Torv

    Sammen med legeforsker Kit Nørgaard, begiver vi os ud i en større konstruktionsleg, hvor vi fylder torvet med papkasser, og sammen bygger store og små huse. Der bliver anvendt sakse, gaffatape og andet godt til at sikre vores konstruktioner.   

    ·       ”Gamle lege” den 14. juni fra kl. 10.00-13.00 på Lyngby Torv

    I selskab med en legeinstruktør fra Gerlev Center for Leg og Bevægelse – vil denne formiddag byde på bevægelse og gode grin, når vi sammen leger lege fra den gang mor og far, og måske morfar var barn. 

    ·       ”Mini-børnefestival” den 16. august kl. 10.00-13.00 i Kanalparken

    På denne dag samler vi aktørerne fra vores fire aktivitetsforløb i dagtilbuddene og åbner op for oplevelser med musik, kunst, natur og sanser.

    Alle dagtilbud og dagplejen får i perioden fra maj til november besøg af en ekstern aktør i et fire dages forløb. Herunder kan man læse en beskrivelse af hvad hvert af de fire forløb vil indeholde:

    Musik – Komposition i bevægelse v/Komponisten Lasse Schwanenflügel Piasecki og danseren Paulína Šmatláková

    I dette forløb vil Lasse og Paulina få børnene til at skabe musik ud fra deres bevægelser. Den første dag inspireres børnene af et uddrag fra Piaseckis musik- og bevægelsesværk Rudy, som komponisten spiller live sammen med danseren Paulína Šmatláková. De efterfølgende dage laves øvelser, spil og lege, og der skabes simple musikinstrumenter og genereres små stykker ud fra børnenes idéer. På tredjedagen samles børnenes materiale til en forestilling, som vises for forældrene på workshoppens fjerde dag. Undervejs laves plancher med fotos, som hænges op i institutionen til minde om forløbet.

    Kunst – Fantasi og kreativitet v/John Normand ”Tusindkunstner” 

    Det kunstneriske forløb i børnehaven handler om at åbne børnenes fantasi og kreativitet. Børnene introduceres til farvernes verden, lærer om deres samspil og modsætninger, og hvordan de kan fremhæve hinanden. De udforsker forskellige materialer som maling, bladguld, jord, mudder, gips mv., og bruger disse til at skabe kunstværker. Gennem denne proces udvikler de deres sanser og evne til at udtrykke sig, mens de dykker ned i en verden af fantasi og eventyr.

    Natur – Natur & Leg v/Naturvejleder Mireille Segato van Berkel 

    I disse aktiviteter arbejdes der med naturformidling af mangfoldighed blandt arter, biodiversitet og bæredygtighed til børn, personale og forældre. Aktiviteterne kan blandt andet være; Fugleliv, Livet i havet, Insekterne og luftens helte, Naturens spisekammer og Mørkets dyreliv.

    Sanser - Børn, natur og mindfulness v/Lotte Cecilie Juel Pedersen, Naturpædagogisk konsulent

    Naturen giver børn mulighed for at fordybe sig, mærke deres hjerte, følelser og krop. Den skaber ro og styrker sociale og emotionelle kompetencer. Mindfulness, som betyder bevidst nærvær, hjælper børn med at fokusere og koncentrere sig. Ønsket er at lade hvert enkelt barn få en øget kropsbevidsthed og dermed også mærke, hvordan det fx kan hjælpe med en reguleret vejrtrækning (mindfulness øvelser). 

    For at skabe endnu mere leg, fællesskab og glæde, vil der over fem dage i perioden fra maj til august, blive afholdt fælles lege dage på tværs af dagtilbud og dagpleje. Her vil alle dagtilbud, alt efter størrelse, kunne sende én eller to børnegrupper afsted til en formiddag sammen med legeinstruktører fra Gerlev Center for Leg og bevægelse. 

    Som en del af projektet udvikles en metode- og værktøjskuffert, der skal gøre det nemt for dagtilbuddene at arbejde videre med temaerne musik, kunst, natur og sanser efter projektets afslutning. Kufferten vil fx kunne indeholde:

    ·       Beskrivelser af aktiviteter og metoder: Letforståelige trin-for-trin-vejledninger til aktiviteter.

    ·       Materialesæt: Grundlæggende materialer, som understøtter arbejdet med temaerne, f.eks. rytmeinstrumenter, naturguider, kunstmaterialer og sanseværktøjer.

    ·       Pædagogiske refleksionskort: Kort med spørgsmål og idéer til pædagoger, der kan understøtte refleksioner om leg, fællesskabet og børns deltagelse i kreative processer.

    Kufferten udleveres til alle dagtilbud i Lyngby-Taarbæk Kommune og introduceres som en del af et værktøj, der kan hjælpe dem med at videreføre de legende og fællesskabsorienterede aktiviteter i deres daglige praksis.

    For at inspirere og engagere forældre til at fortsætte med aktiviteterne i hjemmet og i nærmiljøet, udvikler vi et idékatalog. Kataloget vil samle de mest populære aktiviteter fra både dagtilbuddene og pop-up værkstederne og præsentere dem på en måde, der gør dem lette at udføre for familier. Kataloget fx kunne indeholde:

    ·       Trin-for-trin-aktiviteter: F.eks. "Naturbingo i skoven", "Byg dit eget rytmeinstrument" eller "Sansejagt i hjemmet".

    ·       Enkle materialelister: Aktiviteterne vil kræve få eller let tilgængelige materialer for at sikre, at alle familier kan deltage.

    ·       Temainspiration: Forslag til, hvordan familier kan integrere musik, kunst, natur og sanser i deres hverdag, f.eks. via lege, små projekter eller udflugter i lokalområdet.

    ·       Baggrundsviden til forældre: Små tekstbidder, der forklarer, hvordan aktiviteterne støtter børns trivsel, udvikling og fællesskab.

    Idékataloget vil blive distribueret fysisk og være tilgængeligt via kommunens hjemmeside, så også øvrige interesserede kan få glæde af det.

    Kataloget er under udarbejdelse og vil være tilgængelig her på siden i starten af juni 2025