Om Idrætsbørnehuset Græshoppen
Her kan du finde oplysninger om åbningstider og lukkedage mv.
Hvem er vi?
Velkommen til Idrætsbørnehuset Græshoppen! Vi er en idrætscertificeret institution, der ligger i grønne omgivelser i Virum- Sorgenfri og med fodboldbaner som vores nærmeste nabo. Vi tæller 82 børn i alt fordelt på 2 vuggestuer og 3 børnehaver grupper.
Bevægelsesglæde, sproglig udfoldelse er fællesnævnerne i alle vores aktiviteter. Alt fra vores pædagogiske aktiviteter og samarbejde med forældre og til vores indretning og fysiske rammer indbyder til at bruge kroppen og bevæge os gennem leg, tale sammen og udvikle sprogglæde i fællesskab.
Vores hus
Vi bor i et stort, rummeligt hus, der er special indrettet som idrætsinstitution. Derfor har vi god plads til at lege, udforske og bevæge os. Vi er hus med både højt til loftet og rummelighed og mulighed for at dele os op i mindre grupper. Multirummet er indrettet til at kunne bruges som motorikrum med balancebane og klatrevæg og diverse remedier. Vi har masser af rum til at boltre os, lege og træne bevægelse, mens stuerne er mere intime og kan opfordre til fordybelse, læsning og leg i mindre grupper.
Vi er så heldige at have et stort udendørsareal, der tæller egen legeplads med legehuse, gynger, sandkasser og legestativ.
Legende bevægelse
Hos os er dagen naturligvis præget af, at vi er en idrætsinstitution, og at vi arbejder aktivt med bevægelse, krop og leg som en integreret del af alle vores aktiviteter. Det er vigtigt for os, at alle vores temaer tænkes ind i en bevægelseskontekst. Vi ser muligheder for læring gennem leg og bevægelse som en måde at styrke alle de pædagogiske fokuspunkter og temaer, vi arbejder med.
En velfungerende krop giver grobund for udvikling, læring og trivsel, for vi mener, at kroppen er menneskets grundvilkår, som vi møder verden med. Derfor er barnets kropslige udvikling noget af det vigtigste, vi kan give dem med, når de forlader vores institution og begynder i skole.
Nysgerrighed, tryghed og udvikling
Vores pædagogiske mantra, som præger vores praksis på alle niveauer lige fra motoriktræning og boldlege til forældresamarbejde er nysgerrighed. Vi forsøger altid at se verden fra den andens perspektiv og er nysgerrige på hinanden. Vi går til verdenen og hinanden med åbenhed og vil altid tage en undersøgende position, hvis der er noget, vi undrer os over.
Vi arbejder altid ud fra barnets nærmeste udviklingszone og følelsesmæssige alder, og tilgår det enkelte barn på dennes præmisser. Det gør vi gennem at skabe den fornødne tryghed i relationen til barnet, så barnet føler sig godt rustet, inden det præsenteres for nye udfordringer.
Vores nysgerrighed og vilje til udvikling kommer ligeledes til udtryk ved, at vi i medarbejdergruppen har stort fokus på faglighed og læring. Alle medarbejdere har mulighed for opkvalificering indenfor vores fokusområder, og vi giver alle nye medhjælpere og vikarer kurser relateret til vores pædagogik, der klæder dem på indenfor basale pædagogiske områder og vores idrætsprofil.
Personale og ledelse
Personale
I Idrætsbørnehuset Græshoppen er vi en mangfoldig personalegruppe, der er godt fordelt på både alder, køn, etnicitet og erfaring. Fælles er, at vi alle sammen elsker at arbejde med idræt, leg og krop i børnehøjde. Vi går ind for tydelighed og transparens i alt, vi gør, og vægter åbenhed og dialog højt.
Bevægelsesglæde og faste rutiner er i højsædet, og vi arbejder med genkendelse og tryghed i hverdagen. Alle vores pædagogiske personaler har viden indenfor børn og bevægelse, og vi opfordrer alle til at komme med nye ideer til, hvordan vi kan inkorporere disse områder i vores dagligdag.
Vores fælles fundament giver os et stærkt arbejdsfællesskab med masser af forskellige kompetencer og faglige interesser, som kommer både børnene og kollegaerne til gode. Når du besøger os, vil du opleve en personalegruppe, der brænder for at give vores børn en tryg hverdag fyldt med kropslig udfoldelse, altid ser tingene fra barnets perspektiv og har et stort fokus på sprog og sprogmiljøer.
Vi samarbejder med eksperter fra VIA University College omkring vores profilarbejde.
Vi er en uddannelsesinstitution og har ofte studerende i praktik, der kan komme med et frisk pust og nye ideer. Vi har derudover et fagligt netværk af eksterne faggrupper, som vi bruger aktivt til sparring, så som sundhedsplejerske, psykolog, logopæd, to-sprogs konsulent og special pædagoger.
Ledelse
Vores leder er Forough Moabed, og hun kan kontaktes på telefon +45 21 81 01 94 eller mail forou@ltk.dk.
Hvad er en idrætsinstitution?
Hvad er en Idrætsinstitution? En idrætsinstitution er i Danmarks Idrætsforbund og VIA forståelse en institution, hvor personalet, bestyrelsen og forældrene bevidst udvikler institutionen, således at hele personalegruppen har en fælles idræts pædagogisk bevidsthed.
Idrætspædagogikken
Idrætspædagogikken er en bevidst idrætslig og pædagogisk faglig anvendelses af elementer fra idræt, leg og bevægelse, og dermed bliver pædagogisk idræt en integreret del af pædagogikken I en idrætsinstitution.
Idrætspædagogikken arbejder ud fra 4 fokuspunkter:
- sociale
- fysiske
- kognitive
- psykiske
Pædagogisk idræt giver mulighed for at tilrettelægge særlige læringsforløb for børn med særlige behov. Så alle børnene bruger både deres svage og stærke sider for herigennem, at opleve at de gør en forskel. Og at de kan bidrage til fællesskabet på trods af deres vanskeligheder. Der betyder at børnene bliver klar over deres egne og andres grænser og bliver dermed mere tolerante overfor andre mennesker.
I praksis
Pædagogisk idræt anvendt i praksis, er
- Idræt, leg og bevægelse tilpasset målgruppen – i en didaktisk forståelse
- Pædagogikken før idrætten – med afsæt i holdninger og værdier, omsat i handlinger
- Metoden/praksisbegrebet i det pædagogiske arbejdsfelt
Pædagogisk organisering kan tænkes ud fra 3 deltagelsesrum – differentierede fællesskaber:
- Vi går foran for børnenes fællesskaber
- Voksenskabt deltagelsesrum
- Indhold og mål for situationen er sat af de voksne
- Overvejelser over børnenes individuelle deltagerbaner. og barrierer herfor (forudsætninger for at ”være med”)
- Personalets kompetencer – Hvad skal man kunne?
- Normalitetsforventninger – Skal alle det samme? Er ”plejer” død?
- Lærings- og børnesyn – Hvad giver mening for barnet?
- Alle har ret til at deltage, men ikke pligt.
- Vi går ved siden af og er med i børnenes fællesskaber
- Voksenstøttet deltagelsesrum
- Vejledt deltagelse (guidning) – læring via deltagelse i en fælles praksis
- Såvel børn som voksne bidrager til processen
- Flow – Selvforglemmelse, nærvær, optagethed
- Vi går bagved og iagttager børnenes fællesskaber på afstand
- Børn eksperimenterer, leger og positionerer sig i børnefællesskabet (”fri leg”)
- Den voksne er beskæftiget med at observere børns deltagerbaner, indhente data og reflekterer over disse informationer/spor. (Praksisfortællinger, video mv).
Pædagogisk idræt
Vi er en certificeret idrætsinstitution
Som en certificeret idrætsinstitution under DIF og VIA UC opfylder vores fysiske rammer mulighed for bevægelse både indendørs og udendørs. Alt vores personale er uddannet af VIA UC og nyansatte uddannes løbende.
Formål
En idrætsinstitution er i Danmarks Idræts-Forbund og Peter Sabroe Seminariets forståelse en institution, hvor personalet, bestyrelsen og forældrene bevidst udvikler institution således at hele personalegruppen får en idrætspædagogisk bevidsthed. Det vil sige en institution, hvor pædagogisk idræt er metoden til at opfylde de pædagogiske mål.
Bevægelseserfaring gennem lege og aktiviteter
Vi ønsker, at give børnene bevægelseserfaring gennem diverse lege og aktiviteter, og vi skaber bevægelsesmiljøer, hvor børnene kan stabilisere og videreudvikle de sansemotoriske færdigheder. De færdigheder skal afprøves og gentages hele livet igennem for at blive vedligeholdt, og derfor er pædagogisk idræt, krop og bevægelse en del af Græshoppens profil.
Vores pædagogiske personaler er engagerede og aktive rollemodeller for at få børn til at lege og bevæge sig – og de ved hvornår de skal trække sig og lade børnene lege selv.
Børn udvikler sig ved at være aktive og ved at være i bevægelse i et gensidigt samspil med andre børn og voksne i en social verden. Det gælder på det motoriske, det kognitive, det sproglige, det sociale og det følelsesmæssige område. Igennem pædagogisk idræt, krop og bevægelse sætter vi fokus på, at børns kropslige læring skal medtænkes i vores pædagogiske praksis.
Bevægelsesglæde i hverdagen
Det vigtige er bevægelsesglæde i hverdagen, og pædagogisk idræt baserer sig på kerneværdier i form af fascination, tabe-vinde, sociale relationer, mestring, brugen af konkurrence som drivkraft og meget mere. I pædagogisk idræt er der plads til alle, og gennem tilrettelæggelsen og den pædagogiske bagdør sikres aktiviteter, hvor både de livlige og de forsigtige kan deltage og få udfordringer. Det vil sige en sammenhæng, hvor målet og midlet er idrættens inkluderende kvaliteter, det fysiske, det kropslige, det motoriske, det personlige, selvværdet, bevægelsesglæden, de personlige sejre og det sociale, oplevelser af flow, det fælles tredje og, ikke mindst, det legende.


Overgang til skole
Hvert år danner vi en storbørnsgruppe (Rød gr.) af de børn, der skal begynde i skole det kommende år. I gruppen arbejder vi med at give børnene de bedste forudsætninger for at starte i skole og give dem et kendskab til den nye hverdag, der venter. Samtidig får børnene mulighed for at dyrke relationer og venskaber på tværs af børnehavegrupperne.
Rød gr. er på lange tur eller til fødselsdag hjemme hos børnene.
Et par måneder før de skal i SFO arbejder vi målrettet med skoleparathed indenfor tre områder, der skal gøre vores børn så godt rustet til den nye hverdag, som muligt. Det er også noget, I som forældre har mulighed for at øve med jeres børn.
- Sociale kompetencer: De sociale kompetencer er vigtige for at kunne arbejde sammen, at kunne deltage i fællesskabet og for at kunne begå sig i skolegården. Under sociale kompetencer hører blandt andet konflikthåndtering at kunne hjælpe andre, hvordan man er en god ven, og hvordan man samarbejder. Vi giver også børnene mulighed for at udvikle selvtillid og turde være selvstændig og opsøgende.
- Personlig kompetence: Under personlig kompetence hører blandt andet at kunne udskyde behov og impulser, at kunne vente på tur, at kunne sidde stille, at kunne indordne sig under fællesskabet og at kunne koncentrere sig. Herudover også at gå til verden med nysgerrighed og gå-på-mod.
- Sproglige kompetencer: Vi laver højtlæsning, dialogisk læsning, genfortælling, historie fortælling for at styrke børnene sproglige forståelse og udvide deres aktive ordforråd. Vi skriver bogstaver, billedlotteri og andet sjov for at rette fokus og nysgerrighed på alfabetet. Derudover øver vi, at turde sige noget højt i en gruppe og at kunne lytte og forstå en kollektiv besked.
Inden børnene stopper i børnehaven, holder vi en afslutningsceremoni. Vi inviterer jer forældre, og børnene får overrakt et diplom, som bevis på at børnehavetiden er slut. Vi sender børn til 4-5 forskellige skoler, som vi bestræber os på at besøge i forbindelse med skolestart.
Traditioner
I Idrætsbørnehuset Græshoppen gør vi meget ud af vores traditioner, som følger vores årshjul og planlægges med et tema for øje, der giver mening i forhold til årstiden og de muligheder, vi ser i det pædagogiske arbejde. Vi hygger ekstra med hinanden, har fokus på socialt samvær, leg og bevægelse samt sproglige udfoldelser i vores aktiviteter.
Vores tilbagevendende traditioner
Fastelavn: Vi slår katten af tønden og kårer årets kattekonge og -dronning, og børnene er klædt ud. Forinden har vi lavet fastelavnspynt som vi hygger os med.
Påske: Til påske holder vi påskefrokost for børnene med traditionel påskemad og laver kreativ påskepynt med kyllinger og harer samt sår karse og laver sjove bevægelseslege.
Afslutning for storbørnsgruppen: Hver år i april holder vi en afslutning for børnene i Rød gr., hvor vi fejrer, at de skal til at starte i skole. Vi inviterer forældrene og holder en diplomoverrækkelsesceremoni.
Plante/bedsteforældredag: Hver år i maj måned inviterer vi bedsteforældrene ind for at plante blomster, krydderurter osv. sammen med deres barnebarn.
Sommerfest: Vi holder den årlige sommerfest med forældre i juni måned. Her har forældrene mad med, og vi samles til en hyggelig eftermiddag med lege, aktiviteter og boder.
Koloni: Hver efterår tager de ældste børn fra børnehave på koloni. De tager af stede i 4 dage. De kører af sted med bus og bliver hentet af forældrene sidste dag. På denne måde får forældre også mulighed for at se kolonien.
Halloween: Til Halloween er vi i hele oktober måned optaget af kreative aktiviteter så som græskarpyntning, flagermus-produktion og kastanjedyr. Sidst i oktober holder vi (u)hyggelig dag med udklædning og fejrer dagen med sjove lege.
Jul: Vi elsker jul i Græshoppen, og hele december er en måned, hvor vi hygger os ekstra meget med juleeventyr, julepynt og juleværksted. Vi synger julesange og bager småkager. Herudover holder vi Luciafest for forældrene samt juleafslutning med juleklip og julefrokost for børnene. Her går storbørnsgruppen Lucia.



Kontakt
Mandag | 07:00 – 17:00 |
---|---|
Tirsdag | 07:00 – 17:00 |
Onsdag | 07:00 – 17:00 |
Torsdag | 07:00 – 17:00 |
Fredag | 07:00 – 16:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
Lukket Åben
Virumgårdsvej 22 C
2830 Virum