Princip b: Vi stiller krav
Vi stiller krav til bæredygtighed, når vi samarbejder med andre, hvad enten vi har rollen som ejer, myndighed, samarbejdspartner, indkøber eller facilitator. Når vi stiller krav, er det for at udfordre og stimulere til bæredygtig innovation, og for at signalere tydeligt, at vi som kommune vil i en bæredygtig retning
Kommunen som indkøber
Kommunens større indkøb sker primært gennem fælles udbud og indkøb i samarbejde med andre kommuner eller staten. Der er allerede en udvikling mod mere bæredygtige produkter og indkøbsaftaler: Både fordi der er en stigende efterspørgsel fra hele markedet, og fordi stadig flere af kommunens samarbejdspartnere forpligter sig til mere bæredygtige indkøb. Som partner i indkøbsaftaler understøtter vi, at denne udvikling fortsætter.
Kommunen som myndighed, samarbejdspartner og facilitator
Vi spørger ind til og sætter fokus på bæredygtighed, faciliterer partnerskabsdialoger der sigter mod fælles bæredygtige målsætninger, og stiller krav, hvor det er muligt. Som myndighed sørger vi for, at vi i den tætte dialog med projektejere anskueliggør projekters bæredygtighed.
Kommunen som ejer og frivillig aftalepart
Vi har vide rammer til at stille krav og ønsker til bæredygtighed, og vi bruger muligheden til at sætte en bæredygtig retning.
Det vil vi gøre
- Ved salg af kommunale grunde og lignende tilfælde stiller vi krav om bæredygtige løsninger og materialevalg i byggeri og anlæg. Konkret stiller vi krav om certificering af byggeri, livscyklusanalyse af materialer og om en grænse for maksimal CO2-udledning pr. m2
- Vi gennemfører en madpolitik for kommunale kantiner, madordninger, caféer, mødeforplejning mv. med krav til bæredygtighed (fx andel af økologi, dyrevelfærd, reduceret kødforbrug og prioritering af lokale og sæsonbestemte fødevarer)
- Som første skridt på vej mod en egentlig indkøbspolitik afdækker vi, hvordan kommunes største indkøbsaftaler lever op til bæredygtighedsstrategiens målsætninger f.eks. om mindsket CO2-fodaftryk, så aftaler med størst effekt prioriteres højest
- Når vi opstarter dialog med bygherrer, tilskynder vi til arkitektonisk forsvarlige og bæredygtige projekter
Grønne indkøb i kommunen
”70-80% af miljøbelastningen fra landets kommuner kommer fra produktionen af de varer og tjenesteydelser, som kommunen indkøber.”
NIRAS, marts 2018
Strategi og handlingskatalog
Her kan du læse bæredygtighedsstrategien og handlingskatalog.