Mål 3c: Øge andelen af affald der genanvendes
Mere affald skal genanvendes, det skal være nemmere at sortere sit affald - og så i kommunale institutioner gennemføre affaldssortering.
Mere affald skal genanvendes
I Lyngby-Taarbæk vil vi genanvende mere af det affald, der produceres af husholdninger og erhverv for at spare på klodens ressourcer og bidrage til at nedbringe udledningen af CO2. I 2018 sendte vi i Lyngby-Taarbæk 46% af affaldet fra kommunens husholdninger, og 40 % af affaldet fra virksomheder og uddannelsesinstitutioner til genanvendelse – i stedet for at brænde eller deponere det. Det er målet at øge denne andel af genanvendt affald år for år frem mod 75% i 2050.
Nemt at affaldssortere
Det skal være nemt at affaldssortere, når man bor i Lyngby-Taarbæk. Vi bakker op om den nationale klimaplan for en grøn affaldssektor, som blandt andet stiller krav om ensartet sortering af 10 forskellige slags affald ved alle husstande. Kildesorteringen skal så tæt på den enkelte husstand som muligt, og det skal gøres nemmere at affaldssortere i det offentlige rum og til offentlige arrangementer. Måden man sorterer på, skal være den samme og genkendelig, uanset om man er hjemme, i børnehaven, sportshallen, parken eller til byfest.
Virksomheder og institutioner affaldssorterer
Alle kommunale institutioner skal indføre affaldssortering for medarbejdere, brugere og borgere. På virksomheder og uddannelsesinstitutioner, som ikke hører under kommunen, vil vi som kommune motivere til øget genanvendelse gennem tilsyn, kampagner og netværk.
Større andel af den samlede affaldsmængde genanvendes
Det vil vi gøre
- Implementere affaldssortering på samtlige kommunale institutioner og enheder, så der som minimum affaldssorteres papir, pap, plast, metal, glas, madaffald og farligt affald.
- I samarbejde med Lyngby-Taarbæk Forsyning planlægger og etablerer kommunen en ny genbrugsstation. Den skal være brugervenligt indrettet, have plads til at sortere flere affaldstyper og mere affald til genanvendelse og fungere som en fysisk platform, hvor cirkulær økonomi formidles til børn, unge og voksne.
Affald fra husholdning
I 2018 genanvendte vi 46% af husholdningsaffaldet i kommunen. For at nå målet i 2024, skal vi flytte minimum 2.500 ton madaffald og 130 ton papaffald fra forbrænding til genanvendelse. Herudover skal yderligere 1.000 ton affald flyttes fra forbrænding til genanvendelse.
Strategi og handlingskatalog
Her kan du læse bæredygtighedsstrategien og handlingskatalog.