Mål 2c: Grøn klimatilpasning, der mindsker risiko for oversvømmelse
Kommunen ønsker at skabe mere grøn klimatilpasning, der kan mindske risikoen for oversvømmelse og andre fremtidige forandringer i vejr og klima.
Et rekreativt vandmiljø med mindre husspildevand
Mølleåen, Furesø, Bagsværd Sø og Lyngby Sø er værdifulde rekreative områder i Lyngby-Taarbæk Kommune. Vandkvaliteten er vigtig, både for værdien af de
rekreative oplevelser ved vandet og for biodiversiteten, der understøttes af god vandkvalitet. I Lyngby-Taarbæk vil vi fortsat nedbringe mængden af urenset spildevand og dermed forbedre vandmiljøet.
Håndtering af regnvand på egen grund
Den største udfordring er husspildevand, der løber til vandløb og søer, når det regner. Vi vil fremme en samfundsøkonomisk god løsning, nemlig at undgå, at husspildevandet blandes sammen med regnvandet. Det kan sikres ved at håndtere regnvandet på egen grund, eller ved at forsyningsselskabet modtager regnvand i en separat ledning. Begge dele kræver, at den enkelte ejendomsejer skiller regnvandet fra det øvrige spildevand på egen grund. Det giver også mulighed for at bruge regnvandet som en synlig ressource.
Aflastningen af opblandet husspildevand til recipienter ved hverdagsregn skal reduceres med mindst 90% inden 2050. Mængden halveres frem mod 2035, målt i forhold til 2020.
Det vil vi gøre
- Den kommende spildevandsplan skal have et strategisk sigte på 2050, og kvalificere med hvilke virkemidler, og i hvilken rækkefølge målopfyldelsen for 2b bedst realiseres. Planen forventes vedtaget i 2022.
- Kommunen engagerer grundejere i afkobling af regnvand på egen grund, der hvor det bidrager til at nedbringe regnbetinget udledning af spildevand til naturen.
- Gennemfører lokal afledning af regnvand og separatkloakering, der hvor det er den samfundsøkonomisk bedste løsning til at nedbringe udledning af spildevand til naturen.
- Effekten af tiltag følges ved øget overvågning af vandkvalitet, flora og fauna i søer og vandløb. Resultaterne kan samtidig danne grundlag for fremtidige beslutninger
Fortidens synder og dårlig vandkvalitet
Vandområderne har tidligere modtaget store mængder spildevand, og lider derfor nu under fortidens synder i form af dårlig vandkvalitet og periodevise algeopblomstringer. Gennem mange år har kommunen og Lyngby Taarbæk Forsyning nedbragt udledning af spildevand til søer og vandløb, men det er helt afgørende fortsat at nedbringe mængden af spildevand og at forbedre vandkvaliteten.
Strategi og handlingskatalog
Her kan du læse bæredygtighedsstrategien og handlingskatalog.