Store indeklima forbedringer og energibesparelser at hente i Lyngby-Taarbæks kirker
Vores kirker er værdifulde for både vores kulturarv og vores hverdag. Vi skal passe på dem. Måske derfor har hensynet til at spare på energi og varme ikke altid været højeste prioritet i den daglige drift. Men der er et rigtig stort potentiale for at spare både energi og penge i kirkerne, samtidig med at komforten øges for kirkegængerne.
I foråret 2024 er 6 kirker og tilhørende bygninger i Kgs. Lyngby Provsti blevet gennemgået af energirådgivere. Resultatet er klart – der kan spares over 100 ton CO2/år, og hovedparten af investeringerne betaler sig hjem inden for 4 år.
I et parcelhus findes der typisk CO2-besparelser på 2,5 ton/år.
Information og gode erfaringer hjælper
Lyngby-Taarbæk Kommune besluttede sammen med Kgs. Lyngby Provsti at undersøge mulighederne for at spare på energiregningen i kirkerne og deres tilstødende bygninger. Erfaringer fra andre provstier havde vist, at der er rigtig mange besparelser at hente i kirkerne, samtidig med at indeklimaet og driftsøkonomien forbedres.
I maj 2023 blev der afholdt et inspirationsmøde for provstiets kirker, hvor Energirådgiver Carsten Vejborg fra Energitjenesten præsenterede erfaringer og potentialer fra de mange energigennemgange, han har gennemført. Han lagde særlig vægt på de hensyn der skal tages, når man arbejder med historiske bygninger, med specielle funktioner og indretninger.
”Mange menighedsråd og meget kirkepersonale er usikre på, hvilket indeklima der er bedst for f.eks. deres orgler. Manglende viden kan være en barriere for at gennemføre tiltag der kan spare både penge og CO2” udtaler den lokale Provst Eigil Saxe. Efter mødet besluttede de 6 menighedsråd at købe en energigennemgang af 6 kirker og tilstødende bygninger.
De lavthængende frugter
Energigennemgangene har vist fordelagtige investeringer i bygninger og gode anbefalinger til driften, både på kort og langt sigt.
Når man ser bort fra forslag med over 10 års tilbagebetalingstid, kan der opnås besparelser på 380.000 kr/år svarende til ca. 16.500 kr/bygning. Den samlede investering vil da være ca. 1,3 mio. kr. med en gennemsnitlig tilbagebetalingstid på kun 3,4 år, og en CO2-besparelse på ca. 107 tons om året.
Ved energigennemgangene er der identificeret samlede besparelser for over 500.000 kr/år og 147 ton CO2/år. Hvis man vil opnå det samlede potentiale vil det kræve investeringer for 3,2 mio.kr.
Klar konklusion: Energirenovering betaler sig
Provsten håber derfor at menighedsrådene i den kommende tid vil beslutte at investere i de anbefalede tiltag. Det vil bidrage til både bedre indeklima og bedre økonomi i kirkerne. Samtidig vil kirkerne give et markant bidrag til at opfylde kommunens mål om at blive CO2-neutral i 2050.
”Som borger og politiker i Lyngby-Taarbæk er det positivt at se, at vores kirker kan blive mere komfortable, rentable og bidrage til klimaet – uden at der gås på kompromis med deres kulturhistorie og funktion” udtaler Teknikudvalgsformand Richard Sandbæk
Har du spørgsmål ? så skriv til baeredygtighed@ltk.dk
Øvrig Kontakt:
- Provst Eigil Saxe , esax@km.dk
- Energirådgiver Carsten Vejborg, cav@energitjenesten.dk
- Jakob Jespersen, Klimakoordinator, Lyngby-Taarbæk Kommune, jakoj@ltk.dk