Dele- og bybiler
Nemme og praktiske muligheder for mere miljøvenlig transport, der passer til dit behov
Tre slags delebiler
I de traditionelle delebilsklubber, har man gennem et medlemskab eller et abonnement adgang til en bilflåde med forskellige typer biler. Bilerne står placeret rundt i byen på faste reserverede parkeringspladser, hvor man kan parkere frit, og man får dækket reparationer eller forsikringer gennem medlemskabet. Det er fx Lyngby Delebil.
- https://lyngby-delebil.dk (forening. Tre stampladser på Lehwaldsvej bag Lyngby Station. Delebilslicens påkrævet)
- https://www.nsjd.dk (foreningen Nordsjællands Delebiler)
- https://www.kinto-mobility.dk (firma. To stampladser ved COWI, Parallelvej 2)
Listen er ikke komplet, og vil løbende blive opdateret. By- eller delebilsudbydere, som dækker kommunen og ønsker at stå på listen her på siden, kan kontakt Lyngby-Taarbæk Kommune på baeredygtighed@ltk.dk
Flere by- og delebilsordninger kan findes her: https://danskedelebiler.dk/
Bybils-ordningerne tilbyder delebiler, som holder parkeret spredt rundt i byen og ikke har faste reserverede parkeringspladser. Det er nemt at booke bilerne via ordningernes hjemmesider eller apps. Brugerne kan hente og aflevere bilerne på offentlige parkeringspladser eller ved reserverede parkeringspladser. Bilerne er oftest, men ikke altid, el-biler. Det er fx firmaer som Green Mobility, GoGreen og LetsGo.
- https://gogreen.dk
- https://greenmobility.com
- https://gomore.dk
- https://letsgo.dk/
- https://www.share-now.com/dk/da/
Listen er ikke komplet, og vil løbende blive opdateret. Er du udbyder af by- eller delebil og gerne vil stå på listen her på siden, så kontakt Lyngby-Taarbæk Kommune på baeredygtighed@ltk.dk
Flere by- og delebilsordninger kan findes her: https://danskedelebiler.dk/
Nabobiler er en tredje type delebiler, hvor ejere af privatbiler udlejer deres biler til andre medlemmer af ordningen. Der sker fx gennem GoMore.
Vær god ved både miljøet - og din pengepung
De fleste biler står blot parkeret de fleste af døgnets timer. Og nogle mennesker har et ret lille kørselsbehov. Derfor er det værd at undersøge, om en dele- eller bybil kan måske kan dække dit behov – til glæde for både miljøet og din pengepung. Du kan tilmed parkere på pladser reserveret til delebiler.
Lyngby-Taarbæk Kommune har et mål om en fossilfri transportsektor i 2050. Hertil kommer, at der er er trængselsproblemer i kommunen, fx på Lyngby Hovedgade. Derfor anbefaler kommunen brug af dele- og bybiler.
I tabellen ovenover kan du finde udbydere af dele- og bybiler.
Positiv effekt på miljø og trængsel:
Undersøgelser viser, at hovedparten af brugerne af delebiler ville have haft egen bil, hvis ikke de brugte delebil. En delebil erstatter estimeret 5-10 privatejede biler.
Delebilister kører ca. 30 procent mindre i bil, sammenholdt med, at de både går, cykler og anvender kollektiv transport mere end bilister med egen bil. Delebiler har derfor en positiv effekt på både trængsel og miljø. Bybiler kan bidrage til reduktion i antallet af privatejede biler, men der er ikke eftervist den samme effekt som ved traditionelle delebiler.
Bybilernes positive miljøeffekt forstærkes af, at en stor andel af bybilerne er eldrevne.
Læs mere og delebiler og bybiler hos Trafik og veje på ltk.dk
Elbil-ejer i Lyngby-Taarbæk Kommune
Hvis en delebil ikke lige passer dig, så er en bil på el et godt miljøvenligt alternativ. Læs mere her: https://www.ltk.dk/borger/trafik-og-veje/brug-af-vejarealer/elbiler-og-opladning
Kontakt informationer
Adresse
Lyngby Rådhus,
Lyngby Torv 17,
2800 Kgs. Lyngby